maanantai 17. helmikuuta 2014

Kirjoneuletta kaksin käsin


Jo pariin kertaan ole lupaillut kirjoneuleasiaa, ja tässä sitä vihdoin tulee. Kuten mainitsin edellisessä postauksessa, kaivelin Fair Isle -tekniikan saloja Vintageneuleiden käännöstyön yhteydessä, koska alkuteoksen lyhyt selitys tuntui epäselvältä eikä kuviakaan ollut tarjolla. Kirjassa aihetta käsitellään vain siitä näkökulmasta, kuinka lankoja voi kuljettaa työn takana neulomalla ne työhön (engl. weaving in), mutta aihetta penkoessasi opin muutakin. Lienevätköhän nämä tekniikat ennestään tuttuja kaikille muille paitsi minulle? Jos ei, tässä muutama video, joissa näytän oman sovellukseni Fair Isle -tekniikasta. 

Kirjoneuletta kaksikätisesti



Tässä tekniikassa pohjavärilanka tulee työhön vasemmalta ja värilanka oikealta. Videossa heti ensimmäinen silmukka neulotaan värilangalla.

1. Työnnä oikean puikon kärki silmukan läpi ja jätä hetkeksi siihen.
2. Kuljeta värilanka oikealla kädellä takakautta oikean puikon kärjen alta.
3. Vedä värilanka oikean puikon avulla silmukan läpi.
4. Neulo pohjavärilanka tavalliseen, mannermaiseen tapaan.
5. Jos värilangalla neulottu silmukka on  jäänyt hieman löysäksi (kuten minulla tuppaa jäämään), kiristä se pienellä nykäisyllä ennen seuraavan värilangalla neulottavan silmukan neulomista.

Värilangan neulominen työhön



Kun tein Stasis-paitaa, neuloin värilangan työhön aina, kun langanjuoksusta olisi tullut viiden silmukan levyinen. Neuloin värilangan työhön kolmannen silmukan kohdalla, kuten arvata saattaa. Videolla neulon ensimmäisen silmukan värilangalla anglosaksiseen tyyliin, mutta sen jälkeen on viiden silmukan pohjaväriosuus, jonka aikana neulon värilangan työhön.

1. Työnnä oikean puikon kärki silmukan läpi ja jätä hetkeksi siihen.
2. Kuljeta värilanka oikealla kädellä takakautta oikean puikon kärjen alta.
3. Koukkaa vasemmalta tuleva pohjavärilanka oikean käden puikon kärjelle tavalliseen, mannermaiseen tapaan.
4. Vie värilanka oikean käden avulla puikon kärjen alta takaisin puikon taakse.
5. Vedä pohjavärilanka silmukan läpi.
6. Jos työhön neulottu värilanka on  jäänyt hieman löysäksi ja näkyy työn etupuolella (kuten minulla tuppaa tapahtumaan), kiristä se pienellä nykäisyllä yhden tai parin silmukan neulomisen jälkeen.

Langanpäiden päätteleminen neulomalla



Olen tekemässä parhaillaan Stephen Westin Enchanted Mesa -paitaa, ja siinähän riittää värejä ja langanvaihtokohtia (ja pähkäilyä ja purkamista, mutta se on ihan toinen juttu). Päätin kokeilla, miten edellistä langankuljetustapaa voisi soveltaa lankojen päättelemiseen, ja hyvinhän se onnistuu, jes! Pääteltävä lanka tulee työhön oikealta ja uusi lanka vasemmalta, mutta kummankaan langan häntää ei kannata päätellä vielä ensimmäisellä kerroksella värinvaihdon jälkeen. Minä olen tehnyt niin, että edellisen väriblokin langanpään päättelen uuden värin 2. kerroksella ja uuden langan 3. kerroksella.

1. Työnnä oikean puikon kärki silmukan läpi ja jätä hetkeksi siihen.
2. Kuljeta pääteltävä lanka oikealla kädellä takakautta oikean puikon kärjen alta.
3. Koukkaa työssä oleva, vasemmalta tuleva lanka oikean käden puikon kärjelle tavalliseen mannermaiseen tapaan.
4. Vie pääteltävä lanka oikean käden avulla puikon kärjen alta takaisin puikon taakse.
5. Vedä työssä oleva lanka silmukan läpi.
6. Neulo seuraava silmukka tavalliseen tapaan työssä olevalla langalla.
7. Toista kohtia 1-6 sopivan matkan verran, esim. noin 10 cm.

Kuten näkyy, minä en ole vielä, jos koskaan, mikään Fair Isle -mestari, mutta sujuu se jo sentään niin, että en sotkeudu omiin käsiini. Harjaantuneempia langankuljetustapoja voi katsastaa esimerkiksi täältä. Tykkään kuitenkin tekniikasta kovasti, koska langat pysyvät järjestyksessä ja kirjoneuleesta syntyy tosi siistiä. Myös työn nurja puoli on kaunis.



7 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Täytyykin palata ihan ajan kanssa miettimään tätä kirjoneulomisen ihmeellisyyttä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä videoista! Tuota täytyy kokeilla seuraavalla kerralla. Viimeisessä myssyssä tein jo vähän tuolla lailla, mutta en ihan.
    Vielä niistä lyhennetyistä kerroksista varjosilmukalla. Olen tehnyt kärjestä neulottuihin sukkin kantapäät sillä tavalla jo pitkään, eikä mitään reikää ole jäänyt myöskään sille kriittiselle puolelle. Toivottavasti se toimii sinullakin. =)

    VastaaPoista
  3. Minna, toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä! :)

    Hepsi, kannattaa kokeilla. Minä ainakin tykkäsin, vaikka en ennenkään ole kokenut kirjoneuletta ongelmaksi. Tämä tapa toi siihen vaan tietynlaista systemaattisuutta. Varjohommelista. Kokeilin sitä jo, mutta mur, ei toiminut minulla nätisti. Yritin sitä ainaoikeinneuleeseen ja voi olla, epäonnistuminen johtuu siitä. Siinähän on se ongelma, että tytärsilmukka on kudottu oikein ja äitisilmukka nurin, ja minä sitten kudoin sen äitisilmukan nurin oikein neulotun silmukan viereen eikä siitä seurannut mitään nättiä, kun ne kutoi yhteen kuromiskerroksella. Yritin etsiä, olisiko ainaoikeinneulosta varten jotain erityisniksiä, mutta en löytänyt. Sattuuko sinulla olemaan vinkkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin jo heti sitä langanpään päättelyä neuloessa ja vitsi, sehän toimii ja on kätevää kuin mikä! Siis tuplakiitos! ♥
      Juu, ei tuo varjoilu toimi ainaoikeassa. Oletko neulonut mitään Veeran mallia? Kun Veerahan neuvoo ainaoikeassa, ettei niitä lankalenkkejä tarvitse ollenkaan poimia seuraavalla kerroksella. Ja se näyttää ihan hyvältä. Veera neuvoo sen wrapin niin, että ensin otetaan lanka eteen ja sitten vasta nostetaan silmukka. Kun nyt esim. tuossa takissa, mitä neulon, neuvottiin ainaoikeassa juuri toisin päin. Mutta nämähän eivät ole sitä suljettua neuletta, missä tuo ongelma esiintyy.

      Poista
  4. Ai miten informatiivisia videoita. Tuo kaksikätisesti neulominen on tuttua mutta nuo värilangan neulomiset ja päättelyt pitääkin opetella. Paljon selkeämmin ne oppiikin katsomalla kuin lukemalla, siispä kiitän videoista :)

    VastaaPoista
  5. Hepsi, kiva juttu! :) Olen kutonut monta Veeran malia ja joskus jopa meilannut Veeralle juuri tästä samasta ongelmasta. Minulla on tainnut ne kietomuksetkin näkyä tylsästi, mutta aina olen jotenkin selvinnyt. Mesan helmaa teen nyt monen yrityksen jälkeen niin, että jätän kaikki kietomiset sun muut väliin, ja annan tulla reikäistä. Lepopuikon Mia teki sillä tavalla ja hänellä se toimi.

    AnniKainen, tein ensin sellaisen version, jossa höpötän koko ajan, mitä teen, mutta se tuntui sitten kuitenkin höpsöltä. Teinpä sitten ihan hiljaisia. Hassua sekin, mutta toivottavasti video puhuu puolestaan.

    VastaaPoista