keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Uutinen + arvonta!


Minulla on uutinen: olen suomentanut neulekirjan! Alkuteoksen nimi on The Knitted Home, ja sen on kirjoittanut brittiläinen neulesuunnittelija Ruth Bridgeman Ruth Cross -neuleyrityksensä nimissä. Vaikka alkuteos ei ole vielä ilmestynyt, suomenkielinen Sisusta neuleilla ja amerikkalainen Knits at Home ovat jo myynnissä. Hassua.Käänsin kirjan käsikirjoituksesta, ja siinä oli omat haasteensa. Kovasti tein töitä, että kaikki nippelit ja nappelit olisivat kohdallaan ja selitykset ymmärrettäviä suomalaiselle neulojalle. Jos joku sattuu kirjaa selailemaan, kulmakarvat saattavat kuitenkin kohoilla tekniikkakuvien kohdalla: valokuvissa kudotaan anglosaksiseen tyyliin heittämällä ja vielä niin, että silmukka istuu puikolla eri päin kuin tavallisesti. Siksi kuviin liittyvät tekstitkin oli pakko kääntää alkukielisiä vastaaviksi, mutta muuten pyrin mahdollisimman yleispätevään neulekieleen ja lisäsin sinne tänne huomautuksen, että asiat voi tehdä toisinkin (siis normaaliin tapaan suomalaisesta näkökulmasta). Tekniikkaosaan kirjoitin myös pienen Suomentajan huomioita -kappaleen, jossa selitän olennaisimmat erikoisuudet. Käännöstyö oli kuitenkin mukavaa ja erityisen hauskaa oli keksiä suomalaisia vastineita kirjan neuletermeille ja -lyhenteille. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi omenapiirakkapalmikko (OP), lintupalmikko (LP) tai koripunos oikein ja nurin (KOPUo ja KOPUn)? Saija-sisareni on jaksanut nauraa KOPUlle...Kirjassa on monenlaisia sisustusneuleita peribrittiläisistä laventelipussukoista ja helpoista maljakonsuojuksista isoihin neuleviltteihin, komeaan nojatuolinpäälliseen, herkkään verhoon ja taiteellisiin seinävaatteisiin. Tärkeitä teemoja ovat kokeileminen, kyseenalaistaminen, soveltaminen ja luovuus, ja on pakko myöntää, että enpä ole ennen nähnyt neulekirjoissa yhtä hienoja sisustusneuleita kuin varsinkin kirjan työläämmät neuleet. Myös kuvat ovat kauttaaltaan kauniita ja tyylikkäitä. Yksi pieni miinus kirjassa kuitenkin on, ja se on se, että vaikka monessa mallissa on läjäpäin palmikoita, kirjassa ei ole kaavion kaaviota, vaan kaikki ohjeet ovat sanallisia. Se voi monesta tuntua raskaalta, mutta se lienee myös makukysymys. Ja jos ei jaksa seurata ohjetta ihan tarkalleen, aina voi soveltaa, kuten kirjassa moneen kertaan mainitaan.Yksi lempineuleistani kirjassa on Kohoraitamatto. Se on minusta tosi tyylikäs ja mallikerta on helppo, joten haaveilen tekeväni siitä meille ison version olohuoneeseen. Olen jo tehnyt pienen kokeilun puuvillakuteesta.Sain kustantajalta muutaman tekijänkappaleen, ja arvon niistä yhden täällä blogissa! Jos haluat saada Sisusta neuleille -kirjan omaksesi, kerro kommenttiboksissa, oletko tehnyt joskus jonkin sisustusneuleen tai oletko suunnittelemassa sellaista. Jos olet, kerro myös, mitä olet tehnyt tai aiot tehdä. Arvon kirjan vastaajien kesken ensi* reilun viikon päästä maanantaina 25.3., joten jätä kommenttisi viimeistään sitä edellisenä sunnuntaina. Tattis!

*Edit: Sisar luki haukkana blogitekstiä ja bongasi ristiriidan. Alunperin oli siis tarkoitus arpoa kirja 18.3., mutta kun kerran tuli vahingossa näpsyteltyä 25.3., siirsin homman suosiolla siihen päivämäärään. Anteeksi sekoiluni!

29 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiselta kirjalta vaikuttaa, mielelläni olen mukana arvonnassa. Muutama tyynynpäällinen on tullut tehtyä, mietteissä on ollut jotain isompaa.

  VastaaPoista
 2. Sisustusneulonta kyllä kiinnostaa. Olen neulonut yhteensä 3 torkkupeittoa, 2 tyynyn- ja yhden rahinpäällisen. Jonkinlaisen seinävaatteen neuolonta kiinnostaisi.

  Raverlyssä ruskanlehti

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava kirja!
  Jaa a, ensin mietin tehneeni sisustusteksiileiksi lueteltavia vain seinätauluja (erilaisista langoista valoilla ja ilman), mutta ilmeisesti peitotkin lasketaan mukaan... 2 Dominopeittoa kasvivärjäämistäni langoista ja yksi virkattu samoista langosita. Varmaan muutakin sisustusneuleeksi laskettavaa on vuosikymmenien varrella tehty, ei vaan muista enää...

  VastaaPoista
 4. No jos ei nyt arvonnassa nappaa, niin tarttenee lainata kirja kirjastosta, sen verran kiinnostaa. Ois ihana tehdä torkkupeitto tai matto - tähän mennessä olen päällystänyt vanhan tuolin istuinosan vanhasta neulepuserosta leikatulla miehustalla. Siitä tuli tosi kiva! Voisi kyllä neuloa itsekin sen päällisen...

  VastaaPoista
 5. Kivan oloinen kirja ja onnea urakan valmistumisen johdosta! :)

  Jokusen torkkupeiton olen neulonut lahjaksi; eiköhän nekin sisustustekstiileitä tosiaan ole. Kotona meillä on villapallokransseja (ja lisää uhkaa tulla... ;)). Ne tosin on huovutettu, ei sinänsä neulottu.

  Korituoliin tekisi mieli neuloa uusi päällinen. Neulotut tyynynpäällisetkin houkuttelisivat, sellaiset, joissa on suuret puiset napit. :)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Ontelokuteesta olen virkannut yhden maton WC/kylpyhuoneeseen ja kaksi pienempää, joista toinen on eteisessä roskapussin alla ja toinen pehmusteena kulhossa, jossa säilötään kaukosäätimiä.

  VastaaPoista
 7. Enpä ole tainnut neulomalla tehdä sisustusjuttuja, mutta virkkaamalla olen tehnyt peittoja, koreja ja yhden suuren maton. Kirja vaikuttaa sellaiselta, että se pitää hankkia kirjastosta, jos onni ei suosi tässä arvonnassa.

  VastaaPoista
 8. Kirja vaikuttaa kiinnostavalta. Neulomalla en ole tainnutkaan vielä tehdä sisustusjuttuja, mutta olen virkkaamassa peittoa. Haluaisin myös virkata ontelokuteesta maton keittiöömme. Kangaspuilla olen kutonut enemmän sisustusjuttuja: maton, tyynynpäällisiä, liinoja ja valoryijyn.

  VastaaPoista
 9. Haa, siis tällaista mattoa. Näyttääpä upealta! On varmaan ollut mielenkiintoinen projekti tuo kääntäminen. Saako udella kuinkas siihen hommaan rupesit, vai onko se ihan sinun leipätyötä? Minua niin suututtaa kun kirjastossa olen törmännyt muutamaankin neulekirjaan, jonka suomennos vilisee virheitä ja niistä jotenkin paistaa ettei kääntäjä välttämättä tiedä neulomisesta mitään, mur. Mutta onneksi sinä olet alan naisia :) Ja koska kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ilmoittaudun arvontaan (vaikka liputankin kaavioiden puolesta).

  Olen ajatellut (jo kohta kymmenen vuotta) verhoilla tuolit vahingossa vanuttuneella kirjoneuleella. Tuoliin pingotettuna neulos toimisi oikein hyvin. Sais vaan toteutettua joskus :)

  VastaaPoista
 10. Wau, onnea käännöstyöstä! Minuakin kiinnostaa, kuinka tulit siihen ryhtyneeksi.
  Vaikken ole juurikaan sisustusneuleita tehnyt, osallistun silti mielelläni arvontaan. Sen verran suuresti kirja kiinnostaa. =)

  VastaaPoista
 11. Onnittelut minultakin käännöstyöstäsi! Olen kokeillut neuloa mattoa. Materiaali oli räsykudetta, eikä neulominen ollut ehkä se paras tapa toteutukselle. Muutama vuosi sitten iski päähäni ajatus neuloa paperinarusta tilanjakaja tai verhot. Sekin projekti hautautui aikapulan vuoksi. Ehkä siihen voisi joskus vielä palata...

  VastaaPoista
 12. Onnea! Minä en ole neulonut mitään sisustusjuttuja, mutta olen virkannut kylppäriin maton ja niitä sellaisia koreja, joita melkein kaikki muutkin ovat virkanneet :)

  VastaaPoista
 13. Vau! Olen kotiin kutonut pari mattoa ja päiväpeiton sekä erilaisia koreja.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille jo tässä vaiheessa kommenteista!

  AnniKainen ja Hepsi kyselivät, miten päädyin tuota kirjaa kääntämään. Sitä voi tosiaan ihmetellä, koska oikeastihan olen koulutukseltani biologi-perinnöllisyystieteilijä. Olen kuitenkin tehnyt jo kohta kymmenen vuotta käännöstöitä, tähän asti enemmän tai vähemmän oman alani asiatekstikäännöksiä. Sen jälkeen olen halunnut laajentaa reviiriä, joten lähetinpä sitten koekäännöksen mm. tuonne Tammelle ja sieltä sitten tärppäsi. :)

  VastaaPoista
 15. Ooh, kohoraitamatto alkoi heti houkutella. :)

  VastaaPoista
 16. Virkannut olen trikookuteesta mattoja muutaman, ja ostovillapaitaa kierrättänyt vanuttamalla sitä koneessa saadakseni materiaalia kissan tyynynpäälliseksi.
  Palmikot sanallisesti selitettynä - kuulostaa oikein masokistin päiväunelta, mutta muuten kirja vaikuttaa silmäkarkilta joten toivon arvontaonnea itselleni!

  VastaaPoista
 17. Vooooiii, sisustusneuleita on tullut tehtyä useita - tahattomasti: Huusholliamme somistaa pikanttina sisustusyksityiskohtana eräskin keskeneräinen neule... ;-)

  /Jawatus

  VastaaPoista
 18. Kiva kirja! Selailin Saijan kappaletta partioleirillä, mutta en vielä perehtynyt ohjeisiin. Olen virkannut koreja trikookuteesta ja torkkupeiton isoäidinneliöistä. Trikookudetta on kilokaupalla odottamassa, että saisin päätettyä minkälaiseen mattoon ryhdyn.

  VastaaPoista
 19. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta! En ole vielä tehnyt sisustusneuletta. Jo pitkään on ollut mietinnässä tehdä iso pyöreä virkattu matto, mutta nyt aloinkin harkita tuota kohoraitamattoa :)

  VastaaPoista
 20. Oho, onnea! Olen neulonut joskus AEB (ajalla ennen blogia) muutaman sohvatyynynpäällisen ja myöhemmin neulotun torkkupeiton. Enemmän olen kuitenkin virkkaamalla sisustustekstiilejä tehnyt, mutta tuo neulottu matto vaikuttaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
 21. Onnea. Vaikuttaa tutustumisen arvoiselta kirjalta. Sisustusneuleita en ole vielä tehnyt, torkkupeiton tekeminen on ollut mielessä pitkään.

  VastaaPoista
 22. Onneksi olkoon! Ison työn olet tehnyt. Arvontaan on aika nihkeä osallistua kertomalla etten ole sisustusneulonut niin yhtikäs mitään, peitoista vain haaveillut. Mutta kun näkn on asia.

  VastaaPoista
 23. Onnea käännösurakan valmistumisesta! Hienoa, että saimme taas suomennetun neulekirjan. Kiitos Sinulle! Osallistun mielelläni kirjan arvontaan.
  Olen tikutellut pienillä puikoilla ja tiukalla käsialalla useamman torkkupeiton. Itse en ole osannut ajatella niitä sisustusneuleina, vaikka ovathan ne kotoisia ja kauniita. Joskus olen sovitellut jotakin kaulahuivintekelettä seinälle, mutta nekin ovat päätyneet muuhun kuin sisustuskäyttöön.
  Sari

  VastaaPoista
 24. Onnea :) Kirja oli oikein kiinnostavan näköinen, selailin sitä viikonloppuna kaupassa. Mielelläni osallistun arvontaan. Itse olen virkkaillut vaikka mitä sisustusjuttuja, mutta neulonut en ole vielä mitään... Olisi aika kokeilla!

  VastaaPoista
 25. Hienoa työtä! Olen jo kerännyt ohjeita neulotuista koreista ja matoista, mutta vielä on suunnitteluasteella. Kun on niin paljon muutakin neulottavaa!

  VastaaPoista
 26. En ole vielä tehnyt, mutta kiinnostava idea.
  Osallistun siis arvontaan mielelläni.
  Nimimerkki Neiti Kesäheinä

  VastaaPoista
 27. Kirja näyttää hienolta, mutta olishan kaaviot niihin tottuneelle hiukan helpompia kuin sanalliset ohjeet ;-)
  On tullut neulottua vauvanpeittoja sekä neuolottu + huovutetta pari koria ja tyynynpäällistä.
  Nimimerkki taava

  VastaaPoista
 28. Ooh, mielenkiintoinen kirjatuttavuus! En ole neulonut mitään sisustuskampetta, mutta virkkaamalla on syntynyt paperinarusta pari yksinkertaista koria, matonkuteesta pieni pyöreä matto ja ontelokuteesta isompi ja varsin onnistunut kylppärinmatto tästä http://www.ravelry.com/patterns/library/ami-cotton-striped-rug mallia ottaen. Tykkään paljon enemmän neulomisesta, joten olisi kiva kokeilla vaikka tuollaista neulottua mattoa, joka sinulla on työn alla, näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 29. Onnea uudelle uralle, jos näin voi sanoa :) Kirja vaikuttaa kiinnostavalta, joten mukana arvonnassa. En ole muistaakseni mitään sisustusjuttua neulonut, mutta huovuttanut ja virkannut olen jotain pientä.

  VastaaPoista