keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Talvimekko!


Syksyllä sain vision ja päähänpinttymän: tahtoo ison ja paksun neulemekon. Kuin jättimäisen villapaidan, joka onkin mekko! Ajatusta siivittivät Toastin ja Cabbages & Rosesin jumpperimekot, ja hepo meinasi karata jopa nettishoppailun puolelle, mutta eipäs sentään.


Visiossani mekko oli tehty rouheapilkkuisesta tweedlangasta, ja aikamoisen tovin vietin selaillen eri firmojen lankavaihtoehtoja ja sitä, mistä saisi mitäkin ja mihin hintaan. Jonkun testikeränkin ostin, kun kohdalle sattui. Mutta kun en löytänyt mieleistä yhdistelmää spekseistä a) saatavissa lähiseudun kivijalkakaupasta (hypistely ja värivertailu), b) 100-prosenttista villaa (näitä on yllättävän vähän isojen firmojen valikoimissa) ja c) kohtuullinen hinta, päädyin hieman pitkin hampain Dropsin Nepaliin, jossa täyttyivät kaikki muut ehdot paitsi se muka ehdoton eli tweedin rouheus. Just. Mutta koska Nepal oli hyvässä tarjouksessa, tuntui miellyttävältä ja olin jo pitkään halunnut kokeilla, millaista neuletta siitä syntyy, hankin sitä ja annoin palaa. Tolkutin myös itselleni, että koska jättimekon onnistumisesta ei ole mitään takeita, on ihan hyvä tehdä eka versio edullisesta langasta.


Halusin tehdä mekon yhtenä kappaleena pääntiestä alaspäin. Harkitsin muitakin vaihtoehtoja kuin raglania, mutta siihen päädyin ihan silkan helppouden takia. Pääntiestä piti tulla pyöreä eikä missään tapauksessa venepääntie - juu, ei ihan onnistunut. Tajusin asian kuitenkin vasta niin myöhään että en jaksanut lähteä purkamaan. Siirretään sekin korjauslistalle seuraavaa versiota varten.


Niskaosaa muotoilin lyhennetyillä kerroksilla, jotta sain takahelman hieman etuosaa pidemmäksi. On ihan pakko hehkuttaa, että lyhennetyt kerrokset onnistuivat tällä kertaa ihan älyttömän hyvin. Jopa se viimeinen ärsyttävä väärästä suunnasta kudottava inhotus istahti kiltisti paikalleen. Kiskaisin joustamattoman langankierron ilmeisesti eri kohdasta kuin aikaisemmin ja se sai sen joustamaan nätisti. Olispa kiva tietää, mitä tein. :D


Taskut halusin mekkoon myös ihan välttämättä. Nappien valitseminen oli kuitenkin vaikeaa ja vieläkin vähän epäröin. Luonnonväriset puiset ovat hollilla odottamassa, mutta en ainakaan ihan heti vaihda.Neuloksen tiheys on 16 s/10 cm ja neule painaa noin 750 g. Aika raskasta kamaa mekko siis on, mutta samalla se on tosi lämmin ja pehmoinen. Kuvatulva kertokoon, kuinka paljon jättimekostani tykkään! Saattaapa se tweedversiokin vielä syntyä.
Malli: omasta päästä
Lanka: Dropsin Nepal (65 % villaa, 35 % alpakkaa), 75 m/50 g
Puikot: Addin alumiinipyöröt 4,0 ja 4,5 mm

20 kommenttia:

 1. Siis vautsivau, aivan todella huippuneule! Voisin kuvitella ettei tuon tekeminen Nepalista edes kestänyt kovin kauaa? Alkoipa kovasti tekemään mieli samanlaista :)

  VastaaPoista
 2. Aivan huikea neule! Kaunis, mukava ja varmasti lämmin. Ja ainakin kuvista näyttää rouhealta :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana! Erityisesti nuo kapeat hihat yhdistettynä muhkeaan mekkoon. Ja punaiset napit on minusta just hyvät.

  VastaaPoista
 4. Minunkin mielestäni tuo kapeat hihat ja väljä vartalo-osa ovat hyvä yhdistelmä. Liekö siksi, että samantapaisten yhdistelmien parissa olen askarrellut tänä talvena. Äläkä vaihda nappeja, ne on hienot!

  VastaaPoista
 5. Onpas kivan näköinen mekko! Kapeat hihat ja muuten väljä, toimii.

  VastaaPoista
 6. Tämä on upea! Aika taituri olet tällaisia omasta päästä neuloessasi.
  Nämä punaiset napit ovat se kuuluisa piste iin päälle, täydelliset.

  VastaaPoista
 7. Onpas nätti! Mekon mukavuus ja pehmeys välittyvät jopa kuvista.

  VastaaPoista
 8. Suurkiitokset kaikille! En ainakaan tänä talvena vaihda nappeja. :)

  Nasti: Vähän haaveilen, josko kirjoittaisin tälle ohjeen. Sinä tosin osaat varmasti tehdä oman versiosi tuosta vaan, jos sille päälle satut. :)

  MiunMaun: Muutama kauluksesta helmaan neulottava raglanneule on tullut tehtyä, joten ihme olisi, jos en jotain olisi matkan varrella oppinut. :) En kyllä laskenut etukäteen mitään muuta kuin pääntien silmukkamäärän koetilkun perusteella. Muuten etenin sovittelemalla. :)

  VastaaPoista
 9. Hieno! Se on ihan pikku-Myy-mekko! Mulle kans!

  VastaaPoista
 10. Mia, pitää vissiin pingottaa tukka nutturalle ja ruveta laukomaan ikäviä totuuksia Pikku-Myyn tapaan. :)

  VastaaPoista
 11. Hieno tuli! Pidän kovasti kapeista hihoista. Hyvä kontrasti leveälle vartalo-osalle (ja sen on hyvä olla väljä, ehdottomasti, että voi mm. harppoa!)
  Kuten itsekin mainitset niin kaula-aukko voisi olla pyöreä. Itsestäni tiedän että mua aina ärsyttää kun veneaukko alkaa valua jommalle kummalle puolelle.
  Mutta pyöreä aukkokaan ei saa olla liian pieni!
  Niin ja taskut on hyvät olla.

  VastaaPoista
 12. Kati, olenkin onneksi enemmän harppoja kuin sipsuttaja. Heh. Ja kaula-aukkohomman yritän korjata seuraavassa versiossa, joka jo kovasti polttelee. Pitää vaan tilata langat, kun en ole lähikaupoista sopivia löytänyt.

  VastaaPoista
 13. Voi, onpa ihana mekko!

  VastaaPoista
 14. Oi miten nätti mekkonen! Ja punainen nappi kruunaa koko komeuden!

  VastaaPoista
 15. Hei! Aivan ihana mekko! Olisiko tämän ohjetta saatavilla mistään?

  VastaaPoista
 16. Anonyymi, kiitos! Tein mekon omasta päästä enkä käyttänyt mitään ohjetta. Neuloin vähän myöhemmin myös ohuemman version Rowanin Felted Tweedistä, http://uusimustikka.blogspot.co.uk/2015/05/vihdoinkin-tweedia.html, tämä ensimmäinen on nimittäin niin paksu, että sitä ei voi oikein käyttää kuin kovimmilla pakkasilla. Ohuempaan vähän muokattuna olen suunnitellut tekeväni ohjeen jollain aikataululla, mutta ihan tähän hätään sitä ei ole valitettavasti tarjolla.

  VastaaPoista