sunnuntai 15. joulukuuta 2013

15 Kolmantena adventtina - hiiripiiraat


Muutamaan kertaan olen ainakin vanhassa blogissa maininnut, että asuimme 90-luvun puolivälin tienoilla vuoden verran Cambridgessa. Majailimme Clare Hall -collegessa ja osallistuimme aika tiiviisti erilaisiin rientoihin, kuten juuri ennen joulua Carols by Candlelight -illanistujaisiin. Olimme jo ehtineet tutustua moniin brittiläisiin joululeivonnaisiin, ja saimme ekstrahupia kutsulapun lyöntivirheestä. Mince pie -torttuja on kutsuttu meillä siitä lähtien hiiripiiraiksi.


Englannin vuotena söimme vain kaupasta ostettuja tai toisten tekemiä hiiripiiraita, mutta kaikki nämä vuodet olen aikonut kokeilla niiden leipomista itsekin. Nyt se vihdoin toteutui, ja täytyy sanoa, että kannatti: ne voittavat kaupan versiot mennen tullen! Alla on minun ohjemukaelmani, joka perustuu muutamaan eri reseptiin. Ja ihan selityksen vuoksi: vaikka piiraiden täytettä kutsutaan nimellä "mince meat", se on vain kaikua menneisyydestä. Nykyajan hiiripiiraissa ei ole lihaa. Peribrittiläisessä mince meatissa kuuluisi kuitenkin käyttää talia, mutta hohhoijaa, enpä ole Suomen kaupoissa ihmisravinnoksi tarkoitettua talia tavannut. Siksi kaivoin netin syövereistä talittoman ohjeen ja versioin sitäkin pikkuisen omalla tavallani.

Mince pie -tortut (n. 32 kpl)

Mince meat

100 g fariinisokeria
1 dl kuivaa siideriä
400 g kiinteitä omenoita paloiteltuina
350 g kuivattuja hedelmiä (minulla kuiv. aprikooseja, viikunoita, tavall. rusinoita, isoja keltaisia rusinoita, muutama kandeerattu inkiväärinpala)
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkiväärijauhetta
ripaus kardemummaa
1/4 tl muskottia
1/2 sitruunan mehu + raastettu kuori
2 rkl konjakkia (tai muuta vahvaa alkoholijuomaa oman maun mukaan)

Laita sokeri ja siideri kattilaan ja lämmitä kevyesti, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon omenanpalat ja sekoita hyvin. Lisää kuivatut hedelmät, mausteet ja sitruunan kuori + mehu, nosta lämpöä niin, että täyte kiehahtaa ja anna sen sitten poreilla hiljalleen kannen alla noin 30 min, kunnes hedelmät ovat pehmeitä. Nosta pois tulelta ja anna jäähtyä kannen alla. Lisää joukkoon konjakki.

Taikina

200 g huoneenlämpöistä voita
400 g vehnäjauhoa
70 g hienoa sokeria
3 appelsiinin kuori raastettuna
1/2 tl suolaa
n. 6 rkl itse puristettua appelsiinimehua

Nypi voi ja jauhot yhteen, ja lisää sitten joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja suola, ja sekoita ainekset yhteen. Lisää sitten joukkoon appelsiinimehu ja muokkaa taikina kiinteäksi palloksi. Laita se noin puoleksi tunniksi jääkaappiin jäähtymään. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kauli taikina parin, kolmen millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä juomalasilla tai muulla sopivalla muotilla pyörylöitä ja sama määrä tähtiä tms. kanneksi sopivia muotoja. Asettele pohjat mince pie -pellin muotteihin (ei ihan helppo löytää täältä päin maailmaa) tai, niin kuin minä tein, muffinssipellin kuoppiin, jotka on vuorattu paperivuoilla. (Tämän vaiheen jälkeen ei enää tarvita muffinssipeltiä, se toimi minulla vain tukena pohjien asettelemista varten.) Taikinakuppien on tarkoitus olla matalareunaisia. Lusikoi pohjan päälle täytettä vain sen verran, että sen pinta jää matalammalle kuin pohjan reunat. (Tee siis toisin kuin minä!) Aseta päälle kansi. Jos kannet ovat esim. tähden muotoisia, olisi hyvä, että sakarat ulottuisivat pohjan reunaan saakka (toisin kuin minulla), jotta reunat eivät paistuessaan kääntyisi ylöspäin. Voitele pinta kananmunanvalkuaisella. Paista sitten torttuja uunin alaosassa noin 10 min tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Enjoy!


1 kommentti: