sunnuntai 8. joulukuuta 2013

8 Toisena adventtina - jouluinen tiramisu

Tässä jouluiseksi viritetty versio tiramisusta. Kehittelin reseptin hiljattain keliaakikkoisääni varten, ja siksi pohja on gluteeniton. Jos tiramisun kokoaa lasagnevuokaan tai muuhun uuninkestävään vuokaan,pohjan voi paistaa siinä.



Pohja

2 kananmunaa
1 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta (kukkurallisia)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

kahvia (+ loraus konjakkia tms.) kostutusta varten

Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, sekoittele hyvin ja nostele seos kananmunavaahdon sekaan. Levitä taikina uuninkestävään vuokaan ja paista n. 10 min 200 asteessa. Aseta jäähtymään, ja kostuta sitten kahvilla (terästyksellä tai ilman).

Täyte

Puolukoita, karpaloita tai hilloja (eli lakkoja) survottuna ja kevyesti sokeroituna

2 dl Flora Vanillaa (tai vastaavaa) vaahdotettuna (myös kermavaahto tietysti käy)
2 prk (500 g) mascarpone-juustoa
0,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
0,5 tl jauhettua vaniljaa (tai maun mukaan vaniljatangosta raaputettuja siemeniä tai vaniljasokeria)

Tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota Flora Vanilla. Lisää joukkoon mascarpone, sokeri ja vanilja, ja sekoita seos kunnolla.

Levitä ohut kerros survottuja marjoja kostutetun pohjan päälle. Kaada sen päälle mascarpone-seos ja levittele lastalla sopivasti. Peitä vuoka esim. kelmulla ja laita kakku muutamaksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Ennen tarjoamista levitä mascarpone-seoksen päälle hyvä kerros tummaa kaakaojauhetta siivilän avulla.



Nauti Iiro Rantalan kauniin ja haikean Tears for Esbjörn -biisin kera. Musiikki sopii hiljaiseen talvipäivään, oli lunta tai ei.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti