sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Melekomoinen hurtuuki!


Minäkin liityin Mesa-huumaan. Peruslangaksi valitsin vaaleaa kainuunharmasta ja mahdollisiksi raitalangoiksi ison kasan eri laatuisia puna-, oranssi-, ruskea- ja keltasävyisiä nöttösiä. Niistä sitten valikoin matkan varrella mieleiset itse neuleeseen, lähinnä yrityksen ja erehdyksen kautta.


Aika monta kertaa jouduin purkamaan ja tekemään uudelleen: välillä värivalinta ei näyttänytkään kivalta ja joskus lanka oli laadultaan liian haperoa (angora) tai suorastaan sekundaa, kun aivan iskemättömän kerän säikeet olivat katkeilleet muutaman metrin välein. Tosi kivaa.


Myös helmaa jouduin nysväämään sekä väriasioiden että lyhennettyjen kerrosten takia. Yritin päästä helpolla, ja kokeilin pariin kertaan sellaista, että vain käännän työn ilman kietomisia tai mitään. Reikiähän siitä syntyy, mutta syntyköön, ajattelin. Yhden puolen reiät olivatkin ihan nättejä, mutta toisella puolella lörpsötti löysää lankaa. Kokeilin myös saksalaisia lyhennettyjä ja varjotekniikkaa, mutta eivät toimineet nekään. Varjotekniikkaa kokeillessani tajusin ja Hepsi asian vielä vahvisti, että tekniikka ei edes voi toimia ainaoikeinneuleessa. Huoh. Kokeilujen jälkeen tuhlaajatyttö palasi perusasioiden äärelle ja aloitti vielä kerran uudelleen vanhalla kunnon kiedo ja käännä -tekniikalla. Ja ihme tapahtui, siitä versiosta syntyi sellainen, jonka kanssa pystyn elämään. Halleluuja.


Kuten kuvista näkyy, kauluksen tein ainaoikeinneuleella. Syy oli yksinkertaisesti se, että arvelin tykkääväni siitä enemmän kuin alkuperäisestä sileästä löpsykästä, ja näin on. Helman kudoin myös pikkuisen pidemmäksi kuin ihan ohjeen mukaan tehtynä olisi syntynyt.


Hihat lienevät huolenaihe tässä mallissa, ja aika moni on asettanut ne keskenään suunnilleen samalle korkeudelle (yksi kaunis toteutus löytyy täältä). Minä halusin kuitenkin kokeilla, miten epäsymmetrinen paita toimii käytössä, ja eihän se hassummalta tunnukaan. Jos käsiä kovin nostelee ja heiluttelee, paidan helma toki nousee, mutta enimmäkseen tuntuu ihan mukavalta. Salaisuus lienee, että hihat ovat melko pitkät ja että alhaaltakin alkavasta hihasta tehdään täyspitkä, jotta kainalo-osan voi nostaa ylemmäs takkia pukiessaan.


Tyytyväinen olen uuteen hurtuukiini*. Eikä ole harmaa!


Malli: Stephen Westin Enchanted Mesa
Langat: Kauluksen, helman ja toisen hihan vaalea lanka Kehräämö Christinan 2-säikeinen Harmaslanka, muut tiedot löytyvät Ravelrystä
Puikot: Addin alumiinipyöröt 3,5 ja 4,0 mm

*Kiitokset Hurtuuki-sanamuistutuksesta menevät yhdelle Facebookin Neulonta-ryhmän ihmiselle, joka käytti sitä omasta Mesa-versiostaan. Sana kuuluu myös isäni kieleen ja sitä kautta omaan passiiviseen sanavarastooni.

15 kommenttia:

 1. Upea on tämä sinun hurtuukisi livenä ja linjoilla!

  VastaaPoista
 2. Hyvän näköinen. Siskoni ekan kerran tästä mallista minulle kertoi että "etkö ole huomannut blogeissa että se on nyt IN?" no enpä ollut, ehkä siksi että malli ei minua niin sykähdytä juurikin tuon vasemman puolen hihan takia. Neulonta ryhmässä näkynyt istuvampi malli oli kyllä mieluinen, mutta minulla ei ole niin paljon lahjoja että alkaisin valmista ohjetta muuttamaan.

  VastaaPoista
 3. On tuo kyllä aika kutkuttava malli, jokaisella näyttää olevan omanlaisensa, sinullakin niin mainio.
  Ootkos kuullut hurstista? Onkohan sekin pohjosen peruja, meinaan että ihan ku oisin äidin suusta kuullu.
  Sinun tukka ja neule mätsää hyvin :)

  VastaaPoista
 4. Hieno Mesa! Täällä ollaan vielä mietintäkannalla Mesan suhteen, vielä en osaa sanoa miellyttääkö neule mua riittävästi päästäkseen puikoille. Muiden blogeissa näyttävät kyllä kauniilta, kuten sinunkin versio... :-)

  VastaaPoista
 5. Täällä ei myöskään vielä olla muodostettu Mesasta mielipidettä, onhan se aika erikoinen mutta toisaalta varmasti mielenkiintoinen neulottava. Mutta juurikin tuo käytettävyys mietityttää. Kerropa myöhemmin kokemukset ja varsinkin kanssaihmisten (ei neulojien) mielipiteet :)

  VastaaPoista
 6. Ihana Hurtuuki ja voi että on aina hauskaa noiden sun poseerausten kanssa! Oot sie vaan mainio! =D

  VastaaPoista
 7. Mia, kiitos! :)

  Heidi, mallia on helppo muokata esim. jättämällä yksi hartiaosan raidoista tekemättä ja jättämällä vasemman hihan silmukat odottamaan aikaisemmin kuin ohjeessa neuvotaan. Mutta eiväthän kaikki mallit tietenkään kaikkia miellytä, se on luonnollista. :)

  AnniKainen, siis samaa vyöhykkeisyyttä paidassa ja tukassa? Huoh ja voih, mutta ei auta kuin elää ja olla miettimättä hurtuukitukkaani. Hursti-sana ei ole minulle tuttu muuten kuin sukunimenä. Voin kyllä kysellä isältäni, josko hän tuntisi sanan.

  Krisse, jos malli yhtään miellyttää, anna mennä vaan ilman liikoja mietimisiä. Paitaa oli tosi mukava tehdä.

  Nasti, samat sanat sinulle. Katseita paita ainakin on saanut osakseen julkisilla paikoilla, mutta vaikea sanoa, millä mielellä katselijat ovat olleet. Yksi tuttu kyllä tuli aivan spontaanisti paitaa kehumaan ja hypistelemään. Oma tuntumani käytettävyydestä sen verran, että joissain tilanteissa roikkuvat hihat vähän häiritsevät, mutta enimmäkseen eivät. Takin allakin paita tuntuu ihan tavalliselta, kun hihoja vähän nostaa ylöspäin takkia pukiessaan. Helma voisi kyllä olla vielä hiukan pidempi. Saatan kyllä vielä tehdä paidasta normaalimmankin version ja ehkä jopa yksivärisen ns. arkikäyttöön. :)

  Hepsi, kiitos! Eikös tähän paitaan kuulu höpsöt poseeraukset ihan olennaisena osana? Niin ajattelin ja yritin parhaani. Myönnän kyllä, että ennen höperöimpiä heilumisia katsoin, että läheisellä tiellä kulkeneet koiranulkoiluttajat ovat menneet menojaan. :D

  VastaaPoista
 8. Päheet poseeraukset neuleveistos yllä! Näin koiranulkoiluttajana sanoisin, että hurtuukin heiluttelu ei itseä haittaisi, mutta saattaisihan koirat moisesta villiintyä :-)

  VastaaPoista
 9. Ritu, iski ujouskohtaus, vaikka koiranulkoiluttaja olen minäkin pari, kolme kertaa päivässä. :)

  VastaaPoista
 10. komeet on poseeraukset ja sitä piti sanoa että hursti on sanana mulle tuttu, yksi Joensuusta kotoisin oleva käyttää ditä.

  VastaaPoista
 11. ...niin siis käyttää sitä sanaa.

  VastaaPoista
 12. Kati, kiitos. Mitähän se hursti tarkoittaa? Tapasin isäni tällä viikolla, mutta unohdinpa kysyä asiaa.

  VastaaPoista
 13. Waude! Ihan parhaita sovelluksia joita olen tuosta nähnyt, vähänkö oot hyvä :D

  VastaaPoista
 14. Onpa kyllä kertakaikkisen kaunis paita!

  VastaaPoista