Tänään on Lucian päivä ja sitä voisi juhlia sahramipullilla. Tässä resepti, joka löytyy Bonniersin Suuresta joulukirjasta (mukailin ohjetta hieman, sillä siitä puuttui taikinan nostatus). En ole valitettavasti vielä testannut näitä, mutta tosi herkulliselta vaikuttaa.
Lucia-pullat (n. 32 kpl)
- 150 g voita
- 0,5 g sahramia
- 5 dl maitoa
- 50 hiivaa
- 2 dl ranskankermaa
- ripaus suolaa
- 1 dl sokeria
- noin 2 l vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- 2 rkl sokeria
Sulata voi kattilassa. Jauha sahrami huhmareessa ja sekoita voin joukkoon. Lisää maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada seos suureen kulhoon.
Murenna hiiva ja lisää seokseen. Lisää ranskankerma, suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita hyvin. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina. Tarkkaile taikinan koostumuista - koko jauhomäärää ei ole pakko käyttää. Anna nousta noin puoli tuntia.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa se 32 osaan. Pyörittele pulliksi. Litistä pullia hieman ja leikkaa niihin kahdeksan sakaraa. Pane pullat leivinpaperille. Anna kohota puoli tuntia liinan alla, ja lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja sirottele päälle sokeria. Paista pullia noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Valoisaaa Lucian päivää!
Lucian päivä on työpaikassani aina hyvin erityinen päivä: alueen ruotsinkielisestä alakoulusta tulee aina Lucia -kulkue vierailulle meille. Tilaisuus on hyvin harras ja kaunis. Tirautan joka kerta pienet itkut silkkaa väsymystäni jumppasalin pimeydessä salaa muilta. Niin kävi tänäänkin.
VastaaPoistaLuciaan liittyy tosiaan jotain sellaista puhtoisuutta ja vilpittömyyttä, että se herkistää. Toivottavasti oli hyvää tekevät tirautukset. :)
VastaaPoista